11 de jul. 2018

Lectures sobre la bipolaritat

Dues lectures més sobre la bipolaritat:

-Tu pareja es bipolar. Julie A. Fast, John D. Preston. Robinbook, 2011.
La coautora és bipolar. És un bon manual d'autoajuda per a les parelles de persones bipolars. M'ha agradat molt, tant per la claredat amb què està escrit, com per les indicacions que fa, sobretot per algunes aportacions que considero originals (o que si més no per a mi ho són).

-Ojos que sí ven. Ana González, Aníbal C. Malvar. Desclée de Brouwer, 2011.
Entrevistes a deu persones bipolars que havien participat en reunions d'autoajuda organitzades per l'autora, psicòloga (el coautor és periodista). És interessant com cada una de les persones entrevistades explica la seva experiència.

I ja que hi som, dos documentals que també he vist aquests darrers mesos (els van passar per TV2):

-El cerebro bipolar (Ride the Tiger: A guide through the bipolar brain). Ed Moore, 2016. Detroit Educational Television Foundation.
Em va semblar molt poc interessant, o més aviat, decebedor. Només parlava de cirurgies, medicacions, tecnologies, imatges del cervell pintades de colors... Com si gràcies als avanços de la ciència tinguéssim a tocar dels dits la solució definitiva a tots els problemes depressius. A més, em va desagradar la participació (utilització?) de la Kay R. Jamison (autora de "Una mente inquieta") i de la Terri Cheney (autora de "Bipolar, memorias de un estado de ánimo"), dues dones que em mereixen un gran respecte i que no considero que es puguin identificar (elles mateixes) amb el plantejament general del documental.

-Depresión, una nueva esperanza (Depression: neue Hoffnung?). Dorothee Kaden i Carsten Schollmann, 2017.
Aquest, en canvi, sí que em va agradar, molt. Em va semblar del tot adequat com a explicació del que són les depressions, dels malestars que generen i de les dificultats per gestionar-les o superar-les.