23 d’oct. 2022

L'Alba s'ha suïcidat

L'Alba s'ha suïcidat. Feia uns mesos que arrossegava un estat depressiu, però no hi havia cap indici que pogués acabar en una cosa així.

Abans d'aquesta depressió, en teoria era una noia sense problemes. Era la més petita de tres germanes, i feia ja uns anys que s'havia independitzat. Durant molts anys, les altres dues germanes havien acaparat bastant l'atenció dels pares, a causa dels seus problemes. Sobretot la segona, que a partir de l'adolescència va tenir una vida molt desballestada, amb diferents ingressos psiquiàtrics inclosos.

L'Alba era un exemple d'aquests fills que tenen germans amb problemes, i que a causa d'això, queden una mica relegats. Com que el germà o germana amb problemes és tan absorbent, es tendeix a passar per alt què els passa als altres, als que no tenen problemes, o que no els tenen de tanta envergadura. Suposo que en part és normal, actuar això, perquè la capacitat d'atenció i dedicació dels pares no és infinita. 

En aquests casos, no s'han de buscar culpables: el que passa és que "el sistema es col.lapsa", perquè a causa de les dimensions dels conflictes arriba un punt que els pares (i l'entorn familiar) no són capaços de més.

En molts casos el pes que arrosseguen aquests fills "sense problemes" és molt gran, tant per la falta de dedicació que reben, com per tot allò que han de viure. Per exemple, l'Alba havia viscut intents de suïcidi de la seva germana mitjana. I a banda d'aquests moments dramàtics puntuals, sovint el que vivia era "una normalitat del tot anormal", un ambient familiar molt tens, que no alimentava ni la serenitat ni l'estabilitat. Per això, tan aviat com va poder, l'Alba va marxar de casa.

Però devia marxar ja ferida, amb una ferida que no es tancava... I al final, al cap de pocs anys d'haver-se emancipat, va arribar el moment irreversible. Perquè el suïcidi de l'Alba no va ser un intent de cridar l'atenció que va fallar: la forma de morir que va escollir, violenta, no permetia cap error. 

Durant aquests últims tres anys, l'Alba és la tercera noia que es suïcida, filles les tres de pares amb els quals he estat en contacte. Costen d'assimilar, tantes morts, i de gent tan jove.