17 de març 2020

El semàfor vermell

"El mundo es más complejo que nuestra capacidad de entenderlo." Alessio Figalli (1)

Quan l'Olívia veu que el gos, en lloc d'estar pel mig i tombar d'una banda a l'altra, està quiet, "encongit", a un racó, sap que a ella li cal ser prudent, anar amb compte amb el que li diu a la seva filla, i que encara millor si no li diu res. Perquè quan el gos està així, vol dir que el grau de tensió de la seva filla és elevat, i que per tant, qualsevol cosa, "qualsevol fotesa", pot provocar una descàrrega elèctrica, una explosió d'ira, una allau de fúria...

La Francesca diu que a ella li passa el mateix, que quan la seva filla arriba a casa, fins i tot abans que el gos la vegi, el gos de vegades s'amaga darrere una butaca, i no surt; es veu que detecta si la filla ve de bona lluna o no, i si és que no, "desapareix". I així, gràcies a l'actitud del gos, la Francesca ja sap que "en aquell moment" li cal anar molt alerta, amb el que li diu a la filla, perquè en dies així qualsevol detall mínim pot provocar un terratrèmol.

L'Olívia i la Francesca sempre estan pendents del que fan els seus gossos, ja que han descobert "que fer cas de les seves indicacions" els facilita la difícil convivència amb les seves filles.

--
(1) La Vanguardia / LC, 6/3/2020. Alessio Figalli és matemàtic.