24 de des. 2023

Crònica d'una mort temuda

M'arriba un correu de la Glòria: la seva filla Joana es va suïcidar fa uns dies. No sé què dir-li.

Aquest any és la segona mare que conec a la qual se li suïcida una filla. I quan dic que conec no vull dir que en tingui alguna referència, sinó que són persones amb les quals he parlat unes quantes vegades. Amb la Glòria, quan quedàvem de tant en tant, ella sovint parlava d'aquesta por: que la Joana, un dia, s'acabés suïcidant. D'intents ja n'havia fet uns quants.

Si faig un repàs de totes les persones que sé que s'han suïcidat, que en conec directament els pares o altres familiars, la llista és llarga. Si hi afegeixo els casos d'intents de suïcidi no consumats, encara més llarga.

No saps què dir, jo no sé què dir, quan m'assabento d'una d'aquestes morts. Només em surt dir això: "No sé què dir". I donar a entendre que, si quan sigui, un dia l'altre vol, estic disponible. Mentrestant, tinc clar que cal respectar el seu silenci. Alguna vegada "aquest dia" no ha arribat mai: amb alguns pares que coneixia i que els seus fills s'han suïcidat hi he perdut el contacte, no hi he parlat més.

En el cas de la Glòria, suposo que, més endavant, algun dia ens tornarem a veure. Havíem compartit moltes estones, molts cafès, moltes converses. És possible que llavors, aquest dia, quan sigui, ella mateixa digui que el suïcidi de la seva filla és difícil de pair, però que potser era l'única manera que acabés el turment de la Joana. I és que la Glòria ha sigut sempre molt realista; tenia clar que, fes el que fes ella, si un dia la Joana decidia matar-se, no ho podria evitar. És com si, durant aquests últims anys, s'hagués anat preparant per a aquest possible desenllaç. 

De les mares i pares que conec amb filles o fills amb aquest tipus de problemes, amb vides desordenades, amb conductes de risc, vorejant abismes, amb intents de suïcidis, sempre havia pensat que, segurament, la Glòria era la que estava més preparada per assumir, si arribava, el suïcidi de la seva filla. 

La Glòria veia que passaven els anys, i que la Joana, tot i ser molt intel.ligent (o molt intel.ligent "en alguns aspectes"), seguia sense ser capaç d'enfrontar els seus greus problemes. Els patia, però no els abordava, no acceptava que l'única responsable de la seva vida era ella, es refugiava en les excuses, sempre culpava als altres del que li passava, no aprofitava les ajudes que se li oferien... Estava encallada, submergida en els seus pensaments distorsionats, en les seves emocions fora de control, torturada per un patiment constant. Des de feia molts anys.

Sovint es diu que "el pitjor que li pot passar a una mare és que se li mori un fill". Però potser no sempre és així, perquè també hi ha alguns pares que, junt amb la tristesa per la mort d'un fill, poden sentir alhora un alleujament. Perquè la mort del fill posa punt final a una situació que es vivia com a irresoluble. Posa fi a la incertesa angoixant, a la falta d'esperança, a la desesperació, a la contemplació del sofriment extrem del fill... Al sofriment del fill, i també al sofriment que la vida d'aquest fill genera al seu voltant. En aquests casos hi pot haver aquest sentiment ambivalent, i és molt difícil, que qui no ha viscut una cosa semblant, qui té la sort de no conèixer aquests mons tan complicats, ho pugui entendre.

Amb la Glòria n'havíem parlat més d'una vegada, d'aquest possible final de la Joana. Però per molt que hi hagis pensat, que hagis acceptat que pot arribar a passar una cosa així, que el teu fill es mati, i que fins i tot hagis pensat en la part d'alleujament que llavors hi pot haver (en la mesura que amb la mort "s'acaba el patiment"), que realment acabi passant et transporta a una altra dimensió. Desconeguda, molt difícil de viure.

22 de des. 2023

Cadena perpètua psiquiàtrica

"Fa trenta anys em van aplicar la llei antiterrorista, no puc marxar. No sé quant durarà."

El Jaume parla fluix, mormolant, sense mirar-me als ulls. Hi ha moments que no l'entenc. Aquesta frase sí, perquè la repeteix.

Quant durarà? Doncs resulta que durarà sempre. Suposo que, poc o molt, ell n'és conscient. Sempre, a la presó, al manicomi, amb totes les altres persones en la mateixa situació que ell, moltes.

Estem al segle XXI (a les acaballes del 2023), i encara hi ha cadenes perpètues de manicomi. A alguns llocs, encara n'hi ha. Per exemple, al Pere Mata de Reus.

De tant en tant, els responsables del Pere Mata fan alguna declaració pública i presenten el centre com un centre modèlic. I si ve a tomb, potser també aprofiten per dir que la paraula "manicomi" no s'ha de fer servir, que fomenta l'estigma en relació amb la salut mental, etc.

Però si volen combatre l'estigma haurien de començar per altres coses més urgents. Per exemple, l'ús que fan, normalitzat, de les cadenes perpètues psiquiàtriques. Després, si de cas, es podria parlar també d'altres coses. Com ara del tema lingüístic, que si manicomi, frenopàtic, psiquiàtric, institució, "casa de repòs", etc.

No dic que tot el que fan a aquesta institució sigui criticable, però avui em refereixo només a aquest tema concret de les reclusions indefinides. Em refereixo a aquest tema. Alhora, no nego que hi ha persones ingressades de mal gestionar, i en relació amb les quals de vegades costa més imaginar alternatives viables.  Per exemple, en aquest grup més complicat entraria el Jaume, s'ha de reconèixer.

Però hi ha moltes persones engarjolades al Pere Mata en relació amb les quals costa menys, imaginar-les desengarjolades. Hi ha moltes persones que, amb les ajudes i seguiments necessaris, podrien viure fora d'aquest manicomi. El problema és que els responsables del centre estan acostumats "a fer les coses com les fan". I com que segons sembla pensen que tal com les fan "funcionen", per quin motiu han de pensar en canviar-les? 

Ho reitero: hi ha persones que podrien viure fora del Pere Mata, però hi vegeten, es cronifiquen, hi envelleixen. I així aniran malvivint, fins al dia que es morin. 

Una d'aquestes persones és el Martín. El conec de fa bastants anys, d'abans que acabés tancat i amb cadena perpètua no revisable. 

A mi no em costa, imaginar el Martín vivint fora del Pere Mata. Penso que només caldria "tenir la voluntat" d'oferir-li aquesta alternativa. Amb les ajudes necessàries, per descomptat: el que no es pot fer, seria una irresponsabilitat, seria fer-lo fora i deixar-lo a la intempèrie, sense cap mena de supervisió. Perquè així segur que l'experiment fracassaria.

De vegades, a alguns psiquiàtrics s'han fet coses així. Així de malament. Potser per "demostrar" que l'externalització és impossible: es dissenya el canvi d'aquesta manera, "per tal que l'experiment fracassí" (o potser s'actua així només des de la ignorància i la irresponsabilitat). Després, és clar, el fracàs et dona la raó: "No s'havia d'haver fet". I ja està, s'ha acabat el debat.

A causa del que he exposat, se me'n refot, que algú em digui que fer servir la paraula "manicomi" està malament. M'és igual, perquè penso que, de vegades, dissortadament, és la paraula més adequada. 

Pel que fa al tema concret de les condemnes a perpetuïtat, és la paraula que considero que li escau al Pere Mata.

20 de des. 2023

Tarat

"Tarat: (...) 2. Que pateix un trastorn mental, dit despectivament." 

M'assabento d'aquesta incorporació al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) a través d'un comunicat de la Federació Salut Mental Catalunya (FSMC), en el qual es queixa d'aquesta incorporació, en demana l'eliminació i diu que s'ha de lluitar contra l'estigma i la discriminació, i no fomentar-los.

El problema és que aquesta paraula, 'tarat', de vegades s'utilitza amb aquest sentit pejoratiu. I no es farà servir més, ni menys, pel fet que estigui o no estigui al diccionari. És a dir: no hi ha ningú que li digui a algú tarat (despectivament), perquè ho hagi llegit al diccionari. No hi ha ningú que hagi pensat: "Com em puc referir de forma despectiva a una persona amb problemes mentals?" I llavors hagi agafat el diccionari i hi hagi buscat le paraula adequada. És obvi que no funciona així.

La paraula tarat es fa servir "perquè es fa servir" (ignorància, prejudicis, rutina, falta de sensibilitat...). I si es vol que no es faci servir amb aquest propòsit feridor, no s'ha de posar el focus en la paraula, sinó en el motiu pel qual hi ha gent que, per referir-se a persones amb problemes mentals, fa servir paraules despectives, humiliants, feridores. És a dir, que per molt que es faci campanya a favor d'un llenguatge "políticament correcte", i malgrat la bona voluntat d'iniciatives com la de la FSMC, si no es posa l'atenció en el solatge que alimenta aquest tipus d'utilitzacions, en el millor dels casos els resultats seran migrats.

Crec que la inclusió al DIEC d'aquesta accepció de la paraula tarat es podria haver gestionat millor d'una altra manera. Posant l'accent en els usos, en les causes que fan que hi hagi gent que es refereixi a les persones amb problemes de salut mental com a tarades. Perquè (ho reitero), pensar, o donar a entendre, que una de les causes d'aquest tipus d'ús pugui ser el diccionari, em sembla molt ingenu, i una pèrdua d'energies i de temps.

Jo no sóc expert en campanyes mediàtiques, no en tinc ni idea, però penso que, donant-li la volta, el propòsit educatiu que entenc que perseguia la FSMC potser hauria sigut més efectiu. Per exemple:

"El diccionari ha incorporat una segona accepció de la paraula 'tarat' perquè hi ha gent que la fa servir per referir-se a les persones amb problemes mentals. Tu, com et refereixes a aquestes persones, com les tractes?"

I a continuació: "¿Quan aconseguirem que el diccionari, reflectint una nova realitat, digui que la paraula tarat és una paraula que, "antigament", de vegades es feia servir per referir-se de manera despectiva a les persones amb problemes mentals?"

Una opció d'aquest tipus tindria dos avantatges. El primer, que posaria l'accent en "les persones que utilitzen la paraula d'aquesta manera despectiva" (aquesta o altres d'equivalents), ja que de fet aquest és el problema. I el segon avantatge seria que estalviaria polèmiques innecessàries amb l'IEC, perquè en contra del que sembla que pensen algunes persones, la funció del seu diccionari [diccionari: "obra que recull els mots d’una llengua (...) amb llur significació", DIEC], no és la de "moralitzar la societat". L'àmbit de treball de l'IEC és un altre, és la llengua, no la moral.

Explicaré tot això d'una altra manera, amb un fet recent.

Quarts de set del matí. Vaig cap a l'estació i em trobo un tram de carrer tallat. Se senten crits. A un pis d'un dels edificis del tram tallat hi ha una finestra oberta. Surt volant una ampolla i es fa miques contra el carrer. Al carrer ja hi ha més vidres trencats. Apartada, hi ha una ambulància i dues patrulles de la policia. 

Pregunto a un home que, des de la cantonada, està mirant què passa, i em diu que qui crida és un boig, que ja fa una estona que crida i que llença gots i ampolles. Passen llavors per la cantonada dos homes més, deuen anar a treballar, deuen tenir al voltant de quaranta anys. Potser estan empipats perquè ara hauran de fer una volta, a causa del carrer tallat. Llavors un d'ells, dirigint-se a la finestra oberta, crida molt fort:

"Tarat, vinga, salta d'una vegada!"

Aquest és el problema, i no el diccionari.

(no sé com acaba l'incident, perquè segueixo cap a l'estació, per tal de no perdre el tren que vull agafar)

3 de des. 2023

Cómo volverse loco. JL Pio Abreu

Voler ser enginyós de vegades dona mal resultat. Des del meu punt de vista, és el que li passa al psiquiatre portuguès José Luis Pio Abreu amb el seu llibre 'Cómo volverse loco' (Paidós, 2008), un llibre d'intenció divulgativa però que, segons qui el llegeixi, pot ser que es confongui més que orientar.

Com a exercici d'entreteniment, val a dir que és curiós. Perquè explica les principals malalties mentals de manera irònica, des del punt de vista "d'allò que cal fer" perquè t'acabin afectant. Però un propòsit així és complicat, d'alt risc, i en aquest cas el resultat és bastant decebedor. Això, a banda d'alguns plantejaments bastant fora de lloc.

Per exemple, la part dedicada a la psicopatia és molt desencertada, i a sobre, al final la remata incloent-hi també el trastorn límit de la personalitat (TLP), un despropòsit. Esgarrifa, pensar que aquest psiquiatre ensenyi aquestes coses a la universitat (n'és professor), i que tracti malalts (treballa a l'Hospital de la Universitat de Coimbra). (1)

És un llibre confonedor per diferents motius. Perquè a més encapçala cada apartat temàtic amb els criteris diagnòstics del DSM, com si amb això volgués revestir de credibilitat el que va dient. D'altra banda, a més del que diu en relació amb cada patologia concreta, alhora, de manera més general, de vegades diu una cosa i altres vegades la contrària. Per exemple, que no t'has de refiar dels criteris dels professionals, o que hi has de confiar cegament. Sense donar cap explicació de per què diu això, d'aquesta contradicció (i d'explicacions n'hi pot haver, però s'han d'explicar).

Si el llibre el llegeix un professional de la salut mental, potser li farà gràcia (malgrat els desencerts), perquè el discurs que fa és "divertit". I si qui el llegeix és algú sense gens d'interès especial per la salut mental, només buscant-hi les mostres d'enginy, com si llegís les revistes humorístiques El Jueves, Mongolia o Amaniaco, també s'ho podrà passar bé. 

Però si el llegeix algú interessat en trobar informació fiable i clara sobre la salut mental en general, o sobre una patologia concreta, segurament es farà un embolic. O pitjor, acabarà amb algunes idees, a més d'equivocades, perilloses (com l'exemple que he posat del capítol dedicat a la psicopatia).

En resum, si a algú li agrada llegir El Jueves, potser li interessarà aquest llibre, però si busca informació seriosa sobre la salut mental, més val que opti per una altra lectura.

--
(1) He posat l'exemple de la psicopatia perquè tenia molt fresca la lectura recent de 'Psicopatía', de Vicente Garrido, un llibre de caràcter divulgativa i alhora esplèndid (EMSE EDAPP, 2021). I és clar, sobta, comparar el que diu l'un i l'altre. D'altra banda, aquest tipus de comentari o comparació també el podria fer amb altres apartats del llibre. Per exemple, amb el que va a continuació de la psicopatia, el dedicat al trastorn bipolar, un tema que fa dècades que m'interessa especialment, i del qual tinc acumulades moltes lectures, converses i experiències.

2 de des. 2023

El llibre de l'Eva Igualada

'A través del espejo' és un llibre escrit per l'Eva Igualada en el qual explica els seus anys de descontrol absolut (drogues, sexe promiscu, trastorns alimentaris, agressivitat...), i la manera com al llarg dels anys, a poc a poc, se'n va anar sortint. Fins a l'actualitat, que amb trenta-tres anys, fa una vida que es pot considerar normal. Tan normal que ara es fa difícil pensar que, uns anys enrera, complís tots els requisits perquè li diagnostiquessin un Trastorn Límit de la Personalita (TLP).

l'Eva explica les moltes vegades que, al llarg dels anys, va passar per diferents hospitals i centres, a causa dels seus diferents problemes, inclosos intents de suïcidi. I subratlla allò que considera més important del seu procés de recuperació.

En primer lloc, diu que per molt descontrolada que fos la seva vida, ella sempre va tenir el desig d'arribar a agafar-ne el control. Perquè a més era conscient del mal que provocava a la gent que l'estimava. Una altra cosa és que, després, sovint feia tot el contrari del que calia per aconseguir-ho. En part, a causa de la seva impulsivitat. I en part, perquè pensava que allò que li deia la gent que l'envoltava (família i professionals), no era veritat, i no en feia gens de cas. Llavors estava convençuda que "només ella veia bé la seva realitat", i menyspreava les opinions dels altres (els deia que eren uns ignorants, dictadors, etc., quan s'oposaven a la seva voluntat).

En segon lloc, subratlla molt el comportament del seu pare, que a partir del moment que va decidir implicar-se a fons en la història d'ella, va tenir un comportament impecable. Molt clar, lúcid i del tot coherent: li va posar uns límits i va mantenir-los sempre que va ser necessari. També quan va ser molt dolorós mantenir-los. De manera que ella es va anar trobant amb les conseqüències de no respectar els límits que ell li posava.

Aquesta claredat i fermesa del pare també la remarca en relació amb l'últim centre pel qual va passar. Allí també va topar amb el tema dels límits, i va patir les conseqüències de no respectar-los.

Ara, tant al seu pare com a aquest últim centre els agraeix aquella fermesa. Diu que gràcies al fet que el seu pare va arribar a l'extrem de fer-la fora de casa, i que del centre també la van expulsar, ella va poder acabar reaccionant. Que agraeix molt, molt, tant que la fessin fora de casa, com que l'expulsessin del centre.

Alhora que diu això, també diu que l'altre factor clau va ser que aquella duresa anava acompanyada per un compromís inqüestionable: li posaven uns límits molt clars, la feien fora si no els respectava, l'expulsaven, però ella sabia, tenia la certesa, que el seu pare seguia allí, seguia sent el seu pare, disposat al que calgués per tal que ella pogués sortir del món dels consums, de les altres conductes de risc, d'aquella vida tan descontrolada, dolorosa i difícil. 

Igual que la gent del centre. Disposada, com el pare, "al que calgués", sempre que ella assumís i mantingués el compromís de responsabilitzar-se de la seva vida, i respectés les normés, no traspassés els límits, que hi havia a casa i al centre.

És a dir, que la del pare i el centre era "una incondicionalitat condicionada", i que ara entenia bé, a diferència de durant les etapes de descontrol, el sentit, la necessitat i la utilitat d'aquella aparent contradicció entre incondicional i condicionada.

Penso que el testimoni de l'Eva Igualada és molt important. I alhora també penso que pot generar, en algunes persones, falses expectatives. Tal com he dit al principi, l'Eva reunia tota la simptomatologia d'un TLP. I no totes les persones amb aquest diagnòstic, ni de bon tros, podran fer una evolució tan bona com la seva. Fins i tot en els casos que tinguin la mateixa motivació que ella tenia (cosa que tampoc és del tot habitual). (1)

Per diferents raons, l'Eva és un cas excepcional. Per exemple, durant les etapes de més descontrol, encara que amb moltes dificultats, era capaç d'anar seguint els estudis. I després ha sigut capaç d'ampliar-los, i començar a treballar, i en llocs tan complicats com plantes de psiquiatria. 

En canvi, hi ha moltes persones diagnosticades com a TLP que, amb una mica de sort, podran aconseguir viure amb menys patiment i menys descontrols, però que mai assoliran els graus de lucidesa i competència de l'Eva (i altres, potser no milloraran gens). I això, aquestes expectatives limitades, qualsevol familiar d'algú amb TLP que llegeixi el llibre les ha de tenir assumides.

Segona part

Ara parlaré del llibre des d'un altre punt de vista. Perquè trobo que, llevat que tinguis molt interès pel tema, no és un llibre fàcil de llegir. No per la història, al contrari, perquè com a història és fantàstica; terrible per una banda i, alhora, amb una llum esperançadora al final del túnel de descontrol i sofriment en el qual l'Eva havia viscut. Però penso que per tal que fos més fàcil que la gent "normal" el llegís (insisteixo, ara no parlo de les persones amb un interès previ especial, aquestes s'hi acosten d'una altra manera), trobo que li falta "molta feina d'edició".

És un llibre que a mi em porta a la memòria la pel.lícula 'L'editor de llibres' (Michael Grandage, 2016), en la qual s'explica com un escriptor genial, Thomas Wolfe, no hauria triomfat, no hauria arribat al gran públic, sense la feina d'ordenació i de poda que du a terme l'editor Max Perkins. Una feina de la qual el resultat més visible (però no única) és la reducció dràstica de volum.

Aquesta feina de revisió editorial considero que haurien pogut millorar molt el llibre de l'Eva. Perquè ara és un llibre que pot interessar, penso jo, a un grup reduït de persones, d'una banda la família i coneguts i, d'una altra, familiars de persones amb TLP. Però és difícil que atrapi a més gent. I és necessari, que històries com la de l'Eva arribin a més gent. Perquè és necessari que els problemes de salut mental siguin coneguts, que no quedin amagats, marginalitzats. I "un bon llibre", és a dir, amb una bona història i alhora literàriament consistent, pot generar aquest interès i contribuir a aquesta visibilització. (2)

Una última cosa. Uns dies després d'haver llegit el llibre em passen un enllaç a una xerrada de l'autora feta amb motiu de la presentació del llibre (4). I em quedo absolutament meravellat: perquè l'Eva Igualada parla amb una gran claredat, amb les paraules justes, sense reiteracions innecessàries, amb un ordre global perfecte, amb un bon domini del ritme i les pauses, de manera serena... una meravella. Poques vegades he sentit parlar algú, no professional de la comunicació, i amb una història tan complicada com la seva, de manera tan adequada, impactant, emotiva, convincent. Ho reitero: l'Eva Igualada em deixa completament bocabadat. (3)

I això em retorna al llibre: la història és la mateixa, però el resultat diferent. I penso que a l'Eva, que té aquesta gran facilitat per comunicar-se verbalment, però no té (des del meu punt de vista) el mateix domini de l'escriptura, li hauria anat molt bé, que algú l'hagués pogut ajudar durant el procés final d'escriptura. Perquè llavors el llibre hauria pogut ser tan fantàstic com la xerrada. (4)

--
(1) Crec que el cas de l'Eva és semblant al de la Marsha Linehan, la creadora de la Teràpia Dialèctica Conductual (TDC), enfocada a les persones amb TLP amb risc elevat de suïcidi. Quan era adolescent la Marsha estava horrorosament malament, encara pitjor que l'Eva, però a força d'anys i d'esforços va aconseguir sortir d'aquell infern. Va estudiar, va crear la TDC, i tota la vida l'ha dedicat a ajudar les persones afectades amb aquest tipus de problemes. Una entrevista a Marsha Linnehan (2011):
https://www.lawebdeltlp.org/marsha-linehan-cat/
(2) El llibre, la mateixa Eva ho explica, està basat en un diari que anava escrivint. I resulta que, llavors, des del meu punt de vista, hi ha una confusió entre les característiques d'un diari, i les d'un assaig autobiogràfic. Són dos plantejaments diferents que considero que en el llibre no estan ben combinats o resolts. Una altra cosa, és clar, és la possibilitat que l'autora no fos conscient de la utilitat d'aquest tipus d'ajuda, o que si ho era poc o molt, no tingués la possibilitat de tenir aquesta ajuda. Aquesta és una altra història, perquè no és fàcil trobar algú que estigui disposat a fer una feina d'aquesta envergadura desinteressadament, que suposo que és el que hauria calgut, ja que l'autora ja té prou feina per anar sobrevivint com per assumir el cost d'aquesta feina. D'altra banda, el que passa amb el seu llibre, considero que és un defecte molt habitual en llibres com el seu, en llibres de persones que han viscut experiències difícils i ho han volgut explicar, i malgrat la seva bona voluntat, el resultat ha sigut mediocre, a causa de no haver tingut aquesta ajuda experta (de vegades -això també pot passar- perquè no han volgut aquesta ajuda, han rebutjat qualsevol suggeriment).
(3) https://www.youtube.com/watch?v=6_4ohl28lIc
(4) Un altre desencert del llibre és la portada: sembla d'una novel.la de terror, i com que a sobre no té un subtítol que aclareixi de què va, m'imagino que si algú veu aquesta portada en una llibreria, o en una pàgina d'internet, el més fàcil és que no en faci cas (llevat que sigui una persona aficionada a les novel.les de terror...). És una llàstima, perquè així com endreçar un text extens suposa molta feina, fer una portada "correcta" (adequada al contingut del llibre), no és tan difícil.



21 de nov. 2023

Al.lucinacions, deliris i altres invasions

Hi ha algunes persones que tenen al.lucinacions i que, alhora, són conscients del que els passa. Per exemple, John Forbes Nash, el protagonista de "Una ment meravellosa", al final de la pel.lícula.

Hi ha altres persones que de vegades se n'adonen, i altres vegades no. O que se n'adonen a mitges, amb diferents graus de consciència o de dubtes, sobre el que els passa.

Hi ha persones que, en un entorn mèdic, potser diuen que s'adonen del caràcter al.lucinatori d'aquestes experiències, però que en el fons estan molt o bastant convençudes de la realitat del contingut de l'al.lucinació, siguin veus, imatges o olors. I no dient la veritat se senten més segures.

La consciència de l'al.lucinació, i la relació amb ella per part de qui la viu, pot ser de molts tipus, i generar graus de malestar d'intensitats variables. Limitats i més o menys gestionables. O desbordats, completament trasbalsadors, del tot insuportables: "la bogeria en estat pur".

En aquest continu de diferents intensitats i graus de consciència, també hi ha persones que pateixen diferents vivències d'imatges invasives (en general mai amables, al contrari), i que són conscients de la irrealitat d'aquestes imatges. Però són incapaces d'aturar-les, de foragitar-les de la ment. Per exemple, deformacions de la cara de la persona amb qui parlen (o la pròpia cara mirada al mirall). Qui pateix aquestes experiències voldria no patir-les, eliminar del seu cap aquestes imatges deformades que en determinats moments veuen. Però no saben com gestionar-ho, com controlar aquesta invasió.

Si es pateix aquest tipus d'experiències, de vegades encara es poden patir amb un agreujant afegit: fent una "valoració moral" d'allò que passa a dins del cap. Qui ho pateix, "se'n sent responsable", se n'avergonyeix. I se'n culpa. En aquests casos, el pes encara és més gran. I la feina a fer també.

En primer lloc, i de manera més urgent, en aquests casos cal desactivar els remordiments morals i entendre que res del que passa a dins del cap, i encara amb més motiu quan és intrusiu, indesitjat (i que a sobre genera patiment), no té cap valor moral. Cap. Ara bé, resoldre això tan fàcil de dir pot ser una feina molt difícil de fer. Sobretot, si una persona viu immersa en una determinada cultura religiosa (encara que aquesta persona no sigui ni religiosa ni creient). En concret, si viu en una cultura religiosa que equipara l'acte o l'experiència de pensar, imaginar o sentir, a l'acte de fer. I que per tant considera que els pensaments, quan són de segons quin tipus, també poden ser pecaminosos.

En segon lloc, i per tal de reduir el malestar provocat per les escenes invasives, aquesta persona ha d'aprendre a relacionar-s'hi d'una manera diferent. I aquesta altra manera diferent comença per abandonar l'obsessió per eliminar aquestes imatges. Perquè no funciona. Perquè com més gran sigui l'esforç per eliminar-les, més es reforcen les imatges intrusives ("si t'esforces per no pensar en un elefant, no pararàs de pensar-hi"). I perquè, alhora, a causa d'aquest fracàs, serà més gran la frustració, la sensació de no control, i per tant també el patiment.

És a dir, cal anar aprenent a convertir-se "en un espectador" d'aquestes escenes. Tot passa a dins del cap, i cal desdoblar-se: ser, a més de qui pateix la invasió, també qui la contempla. Perquè així ja hi ha "mitja part d'un mateix" alliberada, que deixa de ser víctima de l'experiència invasiva, perquè ja només n'és espectadora. Això com a primer pas, perquè a continuació, de mica en mica, aquest "observador" es podrà anar consolidant, podrà anar agafant més protagonisme, de manera que cada vegada li pugui ser més fàcil  viure aquestes situacions "com si veiés una pel.lícula", assegut a la butaca d'un cine, havent assumit que allò que passa "a la pantalla del seu cap" és una ficció, en relació amb la seva vida real.

Potser dit d'una altra manera: tots ens expliquem històries, i el que es tracta és de trobar històries, i si cal inventar-les, que en facilitin la vida; per això en aquests casos l'opció del paper d'espectador funciona (Buda ja ho deia).

Després, com que el control sobre els aldarulls del cap sempre és relatiu (si Buda no ho deia ho dic jo ara), pot passar, potser, que a una persona durant tota la vida les imatges invasives li segueixen apareixent. I molestant. Però el seu impacte (i l'eventual dolor que puguin provocar), ja serà molt menor, o gairebé nul, com en el cas de John Forbes Nash al final de la pel.lícula.

Entendre tot això i, després, si s'és víctima d'aquestes invasions, anar fent els diferents aprenentatges per tal d'anar agafant el control de les pròpies emocions i pensaments, de la pròpia vida, no és fàcil. No és gens fàcil, cal molt temps, molts esforços, molta constància. I per descomptat, cal ajuda, molta. Un sol és molt difícil que pugui sortir d'aquest laberint; un sol, sense ajuda, és fàcil que es passi la vida perdut, extraviat, sense trobar la sortida. Que es passi la vida sempre angoixat i espantat.

En aquests casos, per tant, el primer pas és parlar. Parlar-ne amb algú de confiança. És potser el pas més difícil de tots, i el més important: trencar el silenci, superar la por, sortir de l'aïllament. Perquè des de la por a que sigui coneguda aquesta part d'un mateix, "tan estranya", des del pànic a ser "descobert i jutjat" a causa d'aquests pensaments, és impossible fer cap aprenentatge, cap canvi.

Podria acabar aquí, però hi afegiré el meu lligam amb aquest tema, o més ben dit, un dels lligams: el Maurici. Perquè el meu interès per qualsevol problema de salut mental sempre està relacionat, o té el seu origen, en el meu interès per persones concretes, aquesta, l'altra, afectades per problemes mentals. 

El Maurici és una d'aquestes víctimes d'invasions o segrestos mentals que he descrit abans (1). Quan, de tant en tant, ens trobem amb el Maurici, i ell té un dia comunicatiu (no sempre és així), el que jo faig és, sobretot, escoltar. I esperar. I si cal compartir silencis. En aquests casos he anat aprenent a entrar, llavors, "en una dimensió del món i del temps diferent". Perquè he entès que és l'única manera que ell, aleshores, algun dia, "en algun moment", potser digui alguna cosa d'aquest tema complicat dels segrestaments mentals. 

Quan passa això, que ell s'hi refereix, li faig palesa tota la meva atenció en relació amb el que està dient. Però procuro no dir res, com a norma em sembla preferible no intervenir. Només alguna vegada, "com a excepció", si en aquell moment ho veig més adequat que callar, aleshores potser faig algun petit comentari, molt breu. Relacionat sempre amb alguna de les idees que he exposat abans: la necessitat de no donar cap valor moral al contingut d'aquestes escenes invasives, la necessitat d'aprendre a mirar-les "com una pel.lícula", la necessitat de parlar-ne, i la necessitat de tenir l'ajuda d'altres persones per fer tota aquesta feina alliberadora tan difícil. (2)

Crec que, al Maurici, el fet que l'escolti amb atenció li és útil. Crec que, en general, que no li faci comentaris també. I penso que alguna d'aquestes frases telegràfiques que molt de tant en tant li dic en aquests casos, potser també li serveix d'alguna cosa. Potser.

--
(1) El Maurici no és l'única persona amb qui tinc aquests tipus de relació, amb aquest tema pel mig. I la manera de "posicionar-me" jo en aquests casos (amb el propòsit de ser útil), és el resultat, sense cap mena de dubte, "del que aquestes persones m'han anat ensenyant". No de manera explícita dient-me això o allò altre, sinó amb les seves reaccions davant de la meva actitud o comportament. És a dir, jo no sé si els he sigut útil a elles, però al revés, segur.
(2) Sobre la necessitat de parlar-ne, paradoxalment, de vegades amb qui cal ser més prudent, o reservat, és amb els professionals de la psiquiatria. Cal ser-ho quan són persones amb poc interès per les biografies, poca predisposició a l'escolta, al diàleg; quan són persones "de diagnòstic fàcil i medicació ràpida". Però com que aquest és un tema prou complicat, ara més val que el deixi aquí (de fet, ja n'he parlat moltes altres vegades, i segur que en tornaré a parlar en altres moments).

16 de nov. 2023

Parlar de malalties o de problemes

Per referir-nos a les dificultats que té una persona concreta per gestionar la seva vida "a causa de les peculiaritats del funcionament de la seva ment", podem fer-ho a partir de dues idees, de dos plantejaments diferents. 

D'una banda, podem parlar d'una malaltia, en singular, amb independència que l'etiqueta "malaltia" sigui un "contenidor" (a dins del qual normalment hi ha diferents elements). 

O podem parlar ja d'entrada de "problemes" (en plural, perquè sense el "contenidor malaltia", ara ja ens referim directament als diferents components: aquest, l'altre...).

Segons com es miri, és indiferent una opció o l'altra: el que li passa a la persona segueix sent el mateix. La nostra teoria, cap teoria, no afecta la seva realitat. Però és indiferent, mirar-ho d'una manera o d'una altra?

Una "malaltia mental", com a idea, és compacta. "Té aquesta malaltia", "Hem de curar aquesta malaltia", etc. De manera que, sobretot si és una malaltia complicada, el seu abordatge pot veure's com una muntanya massa gran, molt difícil de superar.

En canvi, si pensem que una determinada realitat està formada per un conjunt d'elements, en aquest cas com una "constel.lació de problemes o dificultats mentals" (aquest, l'altre, l'altre...), potser ens podrem atrevir de manera més fàcil a abordar, d'entrada, "un d'aquests elements", potser de moment només un. I si de cas, més endavant, amb el primer ja una mica sota control, apuntar cap al següent. I així de mica en mica.

Per això m'agrada poc parlar de malalties mentals (en contra del criteri avui dominant), i en canvi, em sembla una estratègia millor parlar de problemes.

Sobretot, si l'objectiu no són les teories, sinó millores concretes de persones concretes.

(aquesta exposició personal sobre malalties i problemes ja l'he fet altres vegades; de tant en tant torno al tema, no sé si amb més encert que les vegades anteriors, però si més no, tornar-hi, a mi em va bé per anar-hi pensant, per anar ordenant els pensaments, cosa ben necessària, penso, en aquesta societat en què l'abordatge dels problemes mentals cada vegada està més monopolitzat per les perspectives biologistes i farmacològiques, partidàries, òbviament, "de la perspectiva de la malaltia" i de l'oblit de les biografies)

15 de nov. 2023

Tot va bé, avui no tinc res per explicar

"A temporades convendria ser multat quan parles de tu mateix." Valentí Puig

"Tot va bé, avui no tinc res per explicar, passo la paraula als altres". Però qui ho diu llavors afegeix: "El meu fill...", i comença una llarga exposició del cas del propi fill, que a més és una repetició de la mateixa explicació, calcada, ja feta altres dies.

Quan aquest "avui no tinc res per explicar" ho diu segons qui, ja endevines que és només una frase introductòria d'una llarga exposició centrada íntegrament en la pròpia història. És una mena de fórmula que fan servir algunes persones que assisteixen a la reunió d'un grup d'ajuda mútua. Suposo que actuen així de manera inconscient, o potser perquè d'entrada s'ho creuen, "que passen la paraula". L'estrany és que aquestes intervencions es repeteixin, que els protagonistes no s'adonin de la contradicció, i reincideixin, un dia i un altre.

En aquests casos, és una mica violent, fer el que tocaria. És a dir, intervenir i dir que "allò ja ho sap tothom", que no cal que ho repeteixin; recordar que el temps de reunió és limitat i, si no s'aprofita, potser hi haurà algú que es quedarà sense poder parlar.

Són reunions de familiars de persones amb problemes mentals importants; de vegades allò que els passa a aquests familiars malalts és greu, molt dramàtic, molt angoixant. En aquest sentit, és fins a un cert punt comprensible, que hi hagi mares o pares que "oblidin" que té poc sentit repetir el que altres dies ja han dit (i que, per tant, es fa avorrit tornar-ho a escoltar). I que alhora també oblidin que, a la reunió, hi ha "altres persones", que naturalment també tenen els seus problemes.

D'altra banda, això que passa a aquestes reunions no és en absolut una raresa, excepcional. En moltes reunions de diferents tipus també passa: el "jo" s'oblida del "nosaltres". Passa en reunions i a tot arreu; per exemple, potser quan et trobes amb segons qui pel carrer, i l'altre parla tota l'estona, d'ell mateix, sense deixar-te el més mínim espai a tu. Vaja, que si parlo avui d'aquestes reunions en concret és només perquè conec bastant el seu funcionament, només per això.

Suposo que aquestes coses passen (a banda del cas de les persones narcisistes, aquest és un altre tema), perquè quan tenim problemes greus només veiem els nostres problemes, ens ofusquem, ens és difícil tenir present que no tenim l'exclusiva de les dificultats, de les frustracions, dels mals, de les ansietats, dels sofriments... I el resultat d'aquesta limitació o incapacitat personal té els inconvenients que té.

D'entrada, en el cas d'aquestes reunions de familiars en concret, el que passa és, tal com ja he dit, que es fan més feixugues. I alhora també menys profitoses, des del punt de vista de l'autoajuda, que és el seu motiu de ser. I, d'una altra banda, passa també que la persona que monopolitza el temps potser s'esbrava, però no aprèn. Perquè amb la repetició dels discursos obsessius i repetitius, els seus malestars es mantenen; en lloc d'anar-se reduint, es van alimentant, consolidant i cronificant.

Alhora, des d'aquesta repetició i d'aquest malestar, no s'aconsegueix tampoc allò que es diu que tant es desitja: alguna millora del familiar malalt. No s'aconsegueix, d'una banda, perquè el malalt només pot millorar "si ell vol millorar". Però d'una altra banda, també és difícil que millori (o no ajuda a fer que millori) si el progenitor no s'és capaç d'estar "atent de debò al familiar malalt". 

I a estar atent se n'aprèn estant atent.

13 de nov. 2023

Les ocultacions de la Magda

"Si una persona ve un perro y nadie más lo ve, sabemos que es real para esa persona (alucinación), pero no es verdad, pues no es compartido por los demás." Juan Rojo Moreno (1)

Li falta poc per l'edat de la jubilació. S'ha passat la vida dissimulant, ocultant-se. Des que va tenir el primer brot psicòtic, als vint anys. Després va arribar la terrible notícia, el diagnòstic d'esquizofrènia. Des d'aleshores, la Magda ha procurat sempre viure, de cara als altres, com si no tingués aquesta malaltia, amagant-la. Moltes vegades ho ha aconseguit.

A causa d'aquesta determinació, no ha volgut saber mai res de graus de discapacitat ni de treballs protegits. Tenia clar que volia treballar sense etiquetes de cap mena, per tal de sentir-se integrada, "normal". Algunes de les feines li han durat anys.

Quan va patir aquell primer brot psicòtic ja la coneixia, i des d'aleshores, de manera més o menys continua, he anat seguint la seva evolució. La seva lluita interior contra les al.lucinacions i els deliris (dels quals no en parla gairebé amb ningú). I la seva lluita exterior, en el món laboral, i en el món social en general.

Fa molts anys que dic que és una de les persones que més admiro, a causa de la seva determinació, de la seva força de voluntat i de la seva perseverança. De la seva capacitat de sobreviure de la manera que ho ha anat fent, malgrat els seus importants problemes mentals.

Tanmateix, últimament també tinc un altre pensament: valia la pena, aquest immens esforç? ¿No li hauria sigut més fàcil, la vida, en tots els sentits, si hagués acceptat i reconegut els seus problemes mentals, en lloc dels esforços titànics que ha hagut de fer sempre per tal d'intentar que els altres no en fossin conscients? ¿No hauria tingut una vida més fàcil, si hagués acceptat que podia beneficiar-se d'un grau de discapacitat i, amb aquest grau, haver accedit a un treball protegit, "en el qual no s'hauria d'haver ocultat"?

I encara més: tenint en compte que l'ansietat, la por, l'estrès, segurament afavoreixen la presència o la intensitat dels símptomes psicòtics, ¿no hauria tingut una vida amb menys símptomes, i per tant amb menys angoixa i menys sofriment, si no hagués viscut sempre ocultant-se i amb la por "de ser descoberta"?

D'altra banda, tot depèn dels punts de vista. I no es pot descartar que també podria ser que, des del punt de vista de la Magda, la seva actitud heroica (no em sembla exagerat dir-ho així), tal vegada ha sigut allò que ha omplert de sentit la seva vida, l'agafador que l'ha sostingut. Allò que, potser paradoxalment, malgrat totes les dificultats i adversitats, li ha permès sobreviure. 

És a dir, que si ha arribat fins avui, potser ha sigut gràcies a haver sigut capaç de viure segons "la idea que ella tenia d'una vida digna".

--
(1) Psiquatría cotidiana. Ediciones Pirámide, 2022 (p. 62)

11 de nov. 2023

La Cinta i les passejades

La Cinta col.laborava com a voluntària en un centre dedicat al tractament de persones amb problemes d'addiccions i pocs recursos econòmics. Li costava parlar, ho feia a poc a poc, encallant-se amb les paraules. No era una dona afavorida, tenia el cos desmanegat, li sobraven uns quants quilos, es movia amb dificultat i sense gràcia. Però era molt bona persona, i molt generosa amb el seu temps.

De vegades, quan al centre hi havia algun usuari (només hi havia homes), que passava per un mal moment i començava a estar més neguitós del compte, i es considerava que hi havia el risc que, si no es feia alguna cosa, acabaria consumint, la directora li ho deia a la Cinta. I llavors la Cinta anava a trobar aquella persona, i li proposava anar a fer un tomb plegats.

Si li deia que sí, feien una passejada per uns boscos propers al centre, al pas lent de la Cinta, mentre ella, amb el seu parlar dificultós, anava parlant amb aquella persona. Ningú no sap el que li deia la Cinta, perquè ella no ho explicava, ni hi ha ningú que ho recordi. El cas és que durant la passejada sovint aquella persona s'anava asserenant, li disminuïa l'ansietat, i podia superar aquell mal moment sense haver arribat a consumir.

No és que fos una fórmula infal.lible, perquè per molt que la Cinta tingués un do, una gràcia especial a l'hora de gestionar aquestes situacions, si l'altre no estava mínimament receptiu no hi havia res a fer. La Cinta no podia fer miracles, però sí que podia oferir aquella oportunitat, especial, lligada a la seva manera de ser; que l'altre l'aprofites o no ja depenia de l'altre.

La Cinta fa uns anys que va morir. Hi havia parlat algunes vegades, m'agradava el seu petit somriure, una mica trapella, la seva murrieria, el seu parlar treballós però alhora clar (només calia que tu tinguessis paciència), la seva constant disponibilitat per fer al centre allò que li demanessin, sempre de manera discreta, sense fer-se notar...

Fins ara, d'aquesta faceta seva, d'aquestes passejades amb usuaris en situació de risc, no en sabia res. Me n'assabento perquè m'ho explica l'antiga directora, jubilada ja fa uns anys. M'ho explica un dia que em convida a dinar. I jo, després de dinar, a més de dir-li que era molt bo, que m'ha agradat molt, li dic que encara m'ha agradat més el que m'ha explicat de la Cinta: aquesta faceta d'ella que jo ignorava, i que fa que ara tingui una imatge de la Cinta encara més bonica, un millor record seu.

8 de set. 2023

La Yolanda, com a exemple

Em trobo la Yolanda quan surt del bar on treballa de cambrera. Em diu que se sent cansada, enfebrada, que té mal de cap, i que se'n va cap a casa. Diu que ahir va anar a una altra sessió de retatuatge, per emmascarar uns quants tatuatges més dels molts que porta per tot el cos, i que com que la sessió va ser molt intensa, el tatuador ja li va dir que, si després es trobava malament, no calia que li digués res a ell, que anés directament a l'hospital. Però ella em diu que a l'hospital de moment no hi anirà, que s'esperarà, a veure com evoluciona.

Abans d'acomiadar-se, com de passada, també em diu que la setmana vinent anirà una altra vegada al tatuador, perquè li tapi uns quants tatuatges més. Em deixa bocabadat, però no li faig cap comentari, només li dic que, quan vegi els seus pares, els doni records de part meva.

La història de Yolanda és curiosa (la cosa dels tatuatges només és una part de les seves diferents curiositats). D'altra banda, és una història amb coses semblants a la d'altres fills i filles d'alguns pares que conec. Els seus fills són nois i noies, o ja una mica més grans, amb vides bastant complicades, amb totes o part d'aquestes característiques: crisis d'ansietat, conductes addictives, poca tolerància a la frustració, inseguretat, pensaments suïcides, atacs d'ira, comportament agressius, pràctiques sexuals de risc... Vaja, una mena de bombes de rellotgeria ambulants, amb "càrregues explosives" de diferent potència segons els casos.

Miro al voltant meu i veig munts de vides curioses i complicades. És normal, que conegui de prop tantes històries d'aquest tipus, tantes persones d'aquestes? Té a veure amb la mena de vida que faig jo? Per exemple, també és complicada i trista la història del Joseph, que demana almoina davant del supermercat, mentre beu cerveses i de nit dorm al carrer. Ha tingut ajudes dels serveis socials, però fins ara ha desaprofitat les diferents oportunitats que li han ofert per deixar el carrer i l'alcohol. 

O la història del Jonàs i la seva malaltia mental, engarjolat en un psiquiàtric des de fa dinou anys, un cas d'abús per part del seu familiar de referència, i d'incomprensible falta de professionalitat i d'ètica per part dels responsables del psiquiàtric. O la història de la Lourdes i la seva depressió, que ja fa més de tres anys que li dura, una dona que tot i tenir molts diners, és pobre de relacions familiars de qualitat. 

I les històries de tantes altres persones amb vides difícils, per un motiu o un altre, o per un grapat de motius, amuntegats "damunt de la seva vida"... I alhora, de cada una d'aquestes històries sovint en pengen "subhistòries", de vegades també doloroses, tristes, dramàtiques. De vegades, potser estrambòtiques, o còmiques. I de vegades tot barrejat.

Com que tinc mala memòria, bona part del que veig, del que comparteixo, del que m'expliquen aquestes persones o les del seu entorn, després no ho recordo. Sobretot si en poc temps parlo amb massa persones, perquè l'arxivador que tinc al cap té una capacitat limitada: hi arriben moltes coses, però recull el que recull, el que pot, només una part. I per tant, hi ha moltes coses (de vegades potser més interessants que les recollides, memoritzades), de les que no me'n queda cap informació o indici. 

Després, del que recordo, de vegades n'escric alguna cosa, com avui. D'altra banda, si volgués escriure totes les històries que em semblen interessants, suposant que tingués la memòria necessària per a retenir-les (o encara que només fossin les recordades), no podria fer res més, estaria tot el dia ocupat escrivint.

I si estigués tot el dia tancat escrivint, passaria que, llavors, "no tindria res per a escriure". Perquè quan escric aquí, ho faig sobre les històries que he viscut o conegut relacionant-me amb els altres. Sense aquestes vivències i relacions, a banda que per a mi la vida tindria poc sentit, no tindria tampoc res sobre el que escriure.

6 de set. 2023

Al.lucinacions neurològiques i psiquiàtriques

Què fa que una al.lucinació es consideri un símptoma d'una malaltia psiquiàtrica, i que a una altra al.lucinació, igual o molt semblant, es tracti només com un problema neurològic? Quina relació hi ha entre aquestes dues al.lucionacions tan semblants i tan diferents?

Llegeixo a poc a poc el llibre "Alucinaciones", de l'Oliver Sacks (1). Tot i el seu esforç per ser clar i didàctic, de vegades a mi em costa seguir el fil de les seves explicacions i entendre bé el que diu. D'una banda, a causa de la meva manca de coneixements dels temes que toca i, d'una altra banda, de la meva deficient memòria, que no em facilita que conceptes que va exposant jo els memoritzi correctament, de manera que quan tornen a sortir més endavant (però ja sense les primeres explicacions), de vegades em sento una mica perdut. 

D'altra banda, malgrat aquestes dificultats meves, el llibre em fascina absolutament. Per a mi és com una novel.la apassionant. A més, a mesura que vaig llegint, que vaig avançant capítols, veig que em trontollen algunes idees sobre la naturalesa de les al.lucinacions. Com més llegeixo, se'm fa més insistent aquest interrogant.

Per exemple, em faig preguntes com la inicial:

Què diferencia les al.lucinacions associades a alguns problemes psiquiàtrics, d'algunes al.lucinacions, aparentment iguals, causades només per problemes neurològics? Sobretot, tenint en compte que "qualsevol al.lucinació té un suport físic, neurològic". 

Pot ser que la "naturalesa" d'una o l'altra al.lucinació no variï, i que la diferència només resideixi en el "context" en el qual es produeix? I si és així, seria correcte, llavors, dir que pot ser arriscat utilitzar les al.lucinacions com a criteri diagnòstic "determinant" en els casos de malalties mentals?

De fet, això mateix que dic és el que es dedueix o se't planteja (o almenys a mi em passa), a partir del que exposa l'Oliver Sacks en diferents moments, a través de diferents exemples, amb casos de persones que inicialment van ser diagnosticades amb etiquetes psiquiàtriques, quan l'únic que tenien era un problema estrictament neurològic. 

Llavors, les coses així, quin hauria de ser el criteri, en el cas d'una malaltia psiquiàtrica, a l'hora de considerar una al.lucinació com a característica o símptoma de malaltia mental psicòtica? Caldria, potser, dir que una al.lucinació només es pot considerar com una característica d'una malaltia mental "segons el grau de distorsió i sofriment" que genera en la persona que pateix l'al.lucinació? I si és així, caldria qualificar també com a persona afectada per una malaltia mental aquella que pateix unes al.lucinacions d'origen clarament orgànic (per exemple resultat d'una intoxicació), quan "el grau de distorsió i sofriment" sigui prou elevat? 

I si és així, qui estableix aquests límits, i en quin punt concret? Cosa que, alhora, sembla que porta a aquesta altra pregunta, més complicada del que sembla: Què és una malaltia mental de tipus psicòtic? 

Si ens fem aquesta pregunta, i llavors tenim ni que sigui algun petit dubte a l'hora d'intentar contestar-la, si aleshores ens costa trobar una resposta clara (a mi em costa), ¿com ens posicionem, davant l'adjudicació, de vegades, d'algunes etiquetes de malalties mentals per part "dels experts en la matèria"? 

No sé si ho he explicat bé, tot això, aquest embolic que ja em rondava pel cap i que la lectura d'aquest llibre de l'Oliver Sacks m'ha reactivat.

I ara, un incís, un avís: aquestes divagacions meves no pretenen ser en absolut una interpretació o conclusió "del que diu l'Oliver Sacks". Sóc conscient del que ell (si encara fos viu) podria dir si per casualitat llegís això que he escrit... Potser es posaria les mans al cap i diria: "Aquest passerell saberut no ha entès res de res!"

I un altre incís: l'Oliver Sacks, en aquest llibre, d'una banda delimita i explica molt bé els problemes neurològics, mentre que només es refereix de manera tangencial als problemes psiquiàtrics. D'aquests segons, no trobo que en cap moment en faci una definició orientadora, "útil per classificar, descartar, etc." un cas concret. Més aviat sembla que es podria interpretar que, el que diu, és que "si no és neurològic, llavors és psiquiàtric" (però ja he dit abans "que neurològic ho és tot"). De manera que per a mi, i des de la meva ignorància, de cara a construir un esquema una mica sòlid, en el llibre (i en general) trobo a faltar aquesta informació.

Quina és la conclusió, de tot l'exposat fins ara? La més clara, aquesta: per a mi no hi ha conclusió, només confusió i interrogants: en el llibre de l'Oliver Sacks he llegit moltes coses que ignorava (i que no sé si sempre les he paït totes bé), i aquesta ampliació de referències sento que sobretot augmenta la meva sensació d'ignorància.

Torno a la pregunta important: Què és una malaltia mental de tipus psicòtic? Quin embolic... ¿Potser ho és, tal com he dit abans, la d'aquelles persones per a les quals les al.lucinacions que pateixen els generen graus de sofriment molt elevats? Si fos així, d'aquest grup en quedarien excloses les persones amb al.lucinacions eventualment molt invasives i persistents, però no amenaçadores, agressives, etc.?

Bé, tot això que he escrit segurament ho hauria de pensar més, donar-hi més voltes, de moment el que he fet ha sigut "vomitar-ho". A veure si de mica en mica ho puc anar pensant millor, endreçar-ho més, i escriure-ho també de manera més estructurada i clara... Perquè si sóc capaç de fer-ho, el primer beneficiat seré jo mateix: "entendré més bé el que de fet no acabo de tenir clar ni d'entendre".

Potser, al capdavall, aquest és l'únic motiu pel qual he escrit avui això que he escrit: la necessitat "meva" d'aclarir-me (o intentar-ho) sobre aquest tema.

11 de juny 2023

Vull l'eutanàsia

"El año pasado se suicidaron 25 niños menores de 15 años. (...) Es normal sufrir si estás vivo. Igual se nos olvidó decirles eso." Carlos Zanón (1)

La filla d'uns coneguts ha dit als seus pares que ja n'està tipa, de la seva vida tan dolorosa i complicada, i que vol que li facin l'eutanàsia. Els pares estan del tot desbordats, perquè des de fa uns anys la vida d'aquesta filla és un continu degoteig d'ensurts, angoixes, trasbalsos, desesperacions, autolesions, corredisses i ingressos hospitalaris en unitats de psiquiatria.

De tant en tant, als mitjans de comunicació surt la notícia d'alguna persona, normalment ja gran i amb problemes de salut importants, que diu que vol morir i demana que li facin l'eutanàsia. El que no és habitual és el desig d'aquesta noia, una persona sense problemes físics, però amb problemes mentals importants, i que demana el mateix. Perquè des del seu punt de vista (o si més no, "el seu punt de vista en alguns moments"), per a ella és preferible deixar de viure que seguir vivint. 

D'altra banda, als mitjans de comunicació no són una novetat, les freqüents notícies de suïcidis, o intents de suïcidis, de persones molt joves, fins i tot en l'inici de l'adolescència. És un problema en augment, complex, resultat de diferents causes. Una de les causes és aquesta: cada vegada hi ha més adolescents amb personalitats fràgils, amb la sensació de tenir vides "mancades de sentit", amb poques expectatives, persones alhora amb poca voluntat i poca tolerància a la frustració... Persones que no s'han acabat de construir, que sembla que no han sabut fer el pas de la infantesa a l'edat adulta, amb el que això comporta de l'autoresponsabilització de la pròpia vida. 

És clar, dit això, llavors també caldria buscar "la causa d'aquesta causa", quin és l'origen que origina aquesta situació. Sobre aquest tema, des d'un altre punt de vista (o no), pel que fa a aquestes fragilitats, malestars i desadaptacions, hi ha qui té tendència a adjudicar també a aquest grup de persones etiquetes psiquiàtriques. En canvi, hi ha qui considera que fer això és una equivocació, perquè una cosa són "les indiscutibles malalties mentals" (sobretot el món de les psicosis), i una altra els malestars, les angoixes i les depressions reactives, que sempre han format part "de les vides normals" de totes les persones. Des d'aquest punt de vista es diu que, "psiquiatritzar-ho" tot, complica més l'escenari, perquè avala les desresponsabilitzacions personals. Perquè, "si tens una malaltia", llavors són els experts, el que saben el que s'ha de fer: tu aleshores només ets "el pacient", una persona dependent de la intervenció de l'expert. Com si (per exemple), un malestar o una frustració fos el mateix que un os trencat o un càncer.

En qualsevol cas, per a la persona que viu aquest tipus de malestars (siguin resultat de problemes mentals greus o de "desadaptacions existencials"), aquests malestars són ben reals i, de vegades, tan intensos que la poden acabar portant al desig de no seguir vivint, per tal d'escapar del seu malviure. Algunes d'aquestes persones, llavors, potser fan intents de suïcidi (i algunes els consumen). En canvi, aquesta noia de qui he parlat al principi demana una eutanàsia; és a dir, que sigui algú altre, qui posi fi a la seva vida. 

Pot ser que cada vegada hi hagi més demandes com la d'aquesta noia? Pot passar. Perquè la seva opció encaixa en el model de "desresponsabilització de la pròpia vida", en general, del món actual. En aquest cas concret, així: em vull morir, però no vull fer-ho jo, "vull que m'ho facin". Bé, com que això que acabo de dir sé que és arriscat i complicat, segurament en un altre moment reprendre aquest fil, ara només ho deixo apuntat.

Per acabar: en aquests casos d'intents de suïcidi (o eventuals peticions d'eutanàsia) protagonitzats per gent jove, cal tenir sempre molt en compte que, en general, o moltes vegades, aquestes actituds o acciones són, sobretot, més que veritables desitjos de morir, desesperades peticions d'ajuda.

--
(1) 'Niños que se matan'. La Vanguardia, 9/6/2023

8 de juny 2023

Un raig de retrets i desqualificacions

Em trobo al contestador del telèfon un missatge de veu de l'Albert. Des de la primera paraula, pel to i el neguit és obvi que quan ha deixat el missatge l'Albert estava molt alterat. A més, tot el que diu és un embolic: m'acusa d'unes intencions que ell m'atribueix i que diu que el perjudiquen molt, i alhora fa valoracions sobre la meva vida que no venen a tomb de res. I tot amb aquest un de veu nerviós, crispat, accelerat, una mena de vomitada de potser tres minuts i que s'acaba de manera abrupta.

El missatge em sobta, però sobretot m'entristeix. Penso: pobre Albert, quin malestar el seu, per dir aquestes coses... i el temps que potser abans de dir-les per telèfon les haurà estat "parlant" dins del seu cap (i que potser encara li ronden, i ves a saber fins quan). M'entristeix, però malgrat tot el que em diu, no em fereix gens, perquè encara que ell pugui tenir una part de raó (si és que la té), desapareix amb el to i la fúria. Això d'una banda i, d'una altra, no m'afecta perquè, per sort, la meva autovaloració és prou consistent com perquè no trontolli, a causa d'una escomesa verbal com aquesta. Una escomesa que jo considero que sobretot té a veure a com està qui la fa, i no amb el destinatari: qui sóc jo, o el que faig.

No és la primera vegada que amb ell em passa una cosa així. I sé que ara només puc fer una cosa: deixar que passi el temps. Ja veurem quant temps, el que ell necessitarà per recuperar la seva actitud cordial habitual, la de quan està estable. 

Normalment, jo no sóc el destinatari d'aquests descontrols i escomeses seus, sinó altres persones. I llavors de vegades jo sóc el seu confident, qui intenta desdramatitzar les situacions, qui li diu que ell té tendència a veure les coses en blanc o negre, que tan aviat pot considerar algú un gran amic de tota confiança, com, de cop, a causa d'una fotesa, algú en qui ja no podrà confiar mai més de la vida, perquè ara "ja li ha vist la seva personalitat fosca", etc. Aquest paper conciliador i pacificador, que diferents vegades he fet amb ell, com que ara jo sóc la diana, naturalment no el puc fer, si de cas l'hauria de fer una altra persona. Per això dic que l'únic que puc fer és esperar.

Ser aquesta vegada el destinatari d'aquests descontrols i retrets també té la seva part positiva: m'ajuda a entendre l'Albert "d'una altra manera", més emotiva, i a acceptar-lo amb més facilitat tal com és, en tota la seva complexitat, dificultats i sofriments. Perquè quan parla així, quan diu aquestes coses, de mi o de qui sigui, és perquè, segur, abans hi ha hagut un dolor que s'ha anat covant, que ha anat fent pujar la pressió de les seves cabòries, que de vegades voregen els deliris.

Doncs això, ara toca esperar. I alhora assumir que, si aquesta vegada les conseqüències fossin més greus (espero que no), és a dir, que el seu malestar s'allargués, i amb el malestar cronificat la pèrdua de contacte, jo no hi podria fer res. Només podria fer això, esperar. (1)

Fa temps, una vegada el silenci i el distanciament va durar més d'un any. Un any, li va costar llavors recuperar la normalitat. Però aquell va ser un cas extrem, normalment aquestes desconnexions amb l'Albert duren menys. Ja ho veurem...

--
(1) Un altre cas d'aquest tipus, amb una altra persona, el vaig explicar fa uns anys, "Els silencis de l'Alba" (5/9/2018):
https://horitzontal.blogspot.com/2018/09/els-silencis-de-lalba.html

6 de juny 2023

Reso perquè s'enfonsi el sistema

"Donar sentit al món explicant-nos històries és una part fonamental del que significa ser humà." Henry Marsh (1)

Telefono al Pere Mata. Malgrat el temps que ha passat des de l'últim cop que hi vaig trucar, veig que el funcionament no ha canviat. Em surt la mateixa màquina parlant que ja conec d'altres vegades: toqui el número aquest o l'altre segons si vol això o allò, marqui el número de l'extensió si el sap, en cas contrari, esperi.

Com que el número d'extensió no el sé, perquè les vegades que l'he preguntat no me l'han volgut dir mai (es veu que és secret, "són les normes", em diuen, i es queden tan amples), em toca esperar. No gaire, perquè al cap de només un minut, o mig, llavors una veu diu: torni a trucar d'aquí una estona. I la màquina parlant penja. Collonut. (2)

Ho provo tres vegades, les tres amb el mateix resultat, i al final ho deixo estar, meravellat (diguem-ho així), pel fet que al Pere Mata, una institució "exemplar", segons els seus responsables, segueixen sent igual de desconsiderats, o pocavergonyes, de cara a la gent que hi truca. En el meu cas, amb el propòsit, fallit, de saber alguna cosa d'una de les persones que hi tenen empresonada (perdó, "ingressada").

L'endemà al matí encara faig un altre intent, també fallit. Llavors ja sóc a Reus, i podria presentar-me a la porta del Pere Mata i mirar d'aclarir alguna cosa. Però em fa mandra la passejada, sobretot a causa de les probabilitats que també fracassi, ja que l'última informació que em va arribar era que, sense "cita prèvia", no podria entrar ni parlar amb ningú (això va ser després dels mesos d'incomunicació total). Com que és impossible telefonar-hi, ni tan sols puc aclarir si s'ha normalitzat ja del tot, el règim de visites presencials.

Un cop descartat anar fins al Pere Mata, faig un passeig per la ciutat, i a la terrassa d'un bar, al voltant d'una taula, hi veig quatre persones amb la pinta de possibles usuaris del Pere Mata (alguns dels residents tenen permís per sortir). Em decideixo, m'hi acosto i els pregunto: "Algú de vosaltres per casualitat coneix el Jonàs?"

Un parell, despistats, amb la mirada perduda, crec que ni em senten. O passen de mi. Un altre em mira, però no diu res. Per sort, el quart em diu que sí que el coneix. A aquest, li dic si em vol fer un favor: que quan vegi el Jonàs, li doni records de part meva, i que li digui que m'hauria agradat poder-lo saludar, però que no me n'he sortit. Ell em diu que d'acord, que ho farà, però també em diu que té mala memòria, que li ho repeteixi. I li ho torno a dir, repetint-li també qui sóc. I ell llavors em diu una altra vegada que li ho repeteixi, i després encara m'ho demana un cop més. Em queda clar: garanties que l'encàrrec funcioni, poques.

Després, ell fa una pausa, i quan torna a parlar em diu, seriós: "Jo reso molt, moltes vegades; reso, torno a resar, i torno a resar, i torno a resar..." Li dic que està bé, resar, i alhora li pregunto per què resa. I ell em diu: "Reso perquè s'enfonsi el sistema", i em fa un somriure trapella. I és clar, jo també li somric. I no li pregunto res més, per si de cas.

Per sort, el viatge fins a Reus el puc amortitzar i, més tard, abans d'agafar el meu tren de tornada, busco una altra persona i tinc sort. La trobo  i podem fer petar la xerrada amigablement una estona, però aquesta ja és una altra història.

PD: Uns dies després d'haver escrit això, m'assabento que ja s'han normalitzat les visites presencials al Per Mata, ja no cal cita prèvia. Ara només queda la incertesa, a causa de les dificultats telefòniques, de saber que el dia que hi vulguis anar la persona realment hi sigui, que no hagi anat a alguna visita mèdica, o estigui ocupada d'alguna altra manera. Però això sempre ha sigut així, ja no és cap sorpresa: has de córrer el risc i, si tens sort, bé, i si no, doncs què hi farem...

--
(1) Autor de "Ante todo no hagas daño", "Confesiones" i "Al final, asunto de vida o muerte". La cita està treta d'un article sobre ell, publicat a la revista Asociación Derecho a Morir Dignamente, nº 89, 2023
(2) De la màquina parlant del Pere Mata ja en vaig parlar no fa molt:
https://horitzontal.blogspot.com/2022/12/ha-contactat-amb-linstitut-pere-mata.html


28 de maig 2023

La Cris

La Cris és el cas contrari del Joseph. Mentre que el Joseph ha anat desaprofitant les ajudes que li han ofert, la Cris les va aprofitar totes. (1)

La vaig veure per primera vegada fa uns anys, quan dormia a un caixer del barri. Era una sense sostre diferent, sempre molt neta, endreçada i educada. Al matí, abans de marxar del caixer, ho escombrava tot i, si calia, també hi passava la baieta, per tal que a l'obrir l'oficina trobessin l'entrada impecable. No volia anar a dormir als albergs perquè tenia un gos, i no li permetien que entrés amb ella.

Era un gos de mida mitjana; amb la companyia del gos, a la nit ella no se sentia tan insegura (2). També és veritat que costa imaginar que, si la Cris de nit hagués tingut problemes, aquell gos l'hagués sabut defensar, perquè era un gos "amb cara de molt bona persona", igual que la Cris. Se'l veia molt pacífic, però ves a saber, jo de gossos no hi entenc (el gos encara el té, i sempre va impecablement net i ben raspallat).

Després de tres anys dormint al caixer, no sé amb l'ajuda de quin organisme o entitat concret, al final va poder deixar el carrer i accedir a un mini apartament i, des de llavors, és la dona més feliç del món (la Cris de vegades bevia, i encara beu alguna cervesa, però mai no l'he vist gens ni mica borratxa).

Totes aquestes persones, la Cris, el Joseph, tenen "les seves històries", difícils, tristes, doloroses. La Cris es va quedar vídua amb dues filles, ara ja majors d'edat. Una que s'espavila bé, i l'altra no, a causa de problemes mentals. Diu que ara, al tenir aquest mini apartament, de manera puntual, si cal, pot acollir aquesta filla amb problemes, però que no poden viure juntes, a causa de la relació complicada entre elles, agreujada per les periòdiques descompensacions de la filla, que sovint acaben amb un ingrés en una unitat de psiquiatria.

La Cris ara ja té més de seixanta-cinc anys.  És una dona agraïda, i valora molt totes les ajudes que ha rebut, tant ella com la seva filla. I la seva manera de retornar aquestes diferents ajudes rebudes és preocupar-se, ara, d'algunes persones que viuen al carrer: s'hi acosta, hi parla, si pot les ajuda a fer gestions...

--
(1) De la Cris ja en vaig parlar una mica a una altra banda fa un any, a l'explicar una anècdota del Joseph (llavors a ella li vaig dir Cristina):
https://passavolant.blogspot.com/2022/05/les-cerveses.html 
(2) El caixer on dormia la Cris és el mateix on havia dormit la Rosario Endrinal, la dona que el 2005 va morir a causa de les cremades que, de nit, al caixer, li van provocar uns nois. També hi havia dormit algunes temporades una altra dona, molt menuda (de vegades l'he tornat a veure a algun altre barri, amb el seu caminar peculiar i la seva gran motxilla). De fet, és un caixer en el qual, al llarg dels anys, hi han dormit, i hi segueixen dormint, moltes persones. En aquest sentit, cal reconèixer que mantenir caixers així, accessibles per a aquestes persones, és una bona "Obra Social" (cosa que ja es veurà el que durarà, perquè van reformant les oficines i, de moltes, n'han eliminat aquestes entrades accessibles les 24 hores).
Un resum del cas de la Rosario Endrinal:
https://es.wikipedia.org/wiki/Asesinato_de_Rosario_Endrinal

26 de maig 2023

Un altre cop al carrer

"Sólo cuando el adicto se constituye como sujeto moral (...) es cuando 'se cura'. (...) Aceptarse como sujeto o perderse en un largo discurso de metáforas invalidantes de su voluntad y, por tanto, de su libertad, supone para el toxicómano un dilema fundamental." Guillermo Rendueles (1)

Allò que era del tot previsible que passés, ja ha passat: el Joseph torna a viure al carrer. Ho endevino abans que m'ho digui, quan a primera hora del matí un dia el trobo assegut a un banc, amb la motxilla al costat.

Durant els mesos que ha tingut una teulada no duia mai la motxilla, quan apareixia pel barri. Ara la torna a traginar, com durant els anys anteriors de vida al carrer. M'hi acosto, li pregunto com li va, i amb el seu limitat vocabulari em diu: "Tractament acabat". Sona estrany, aquest "tractament acabat", amb una llauna de cervesa al costat, ja a aquestes hores del matí...

No li dic res de la cervesa, només que és una llàstima que torni a estar al carrer. I ell encongeix les espatlles, i després afegeix que al carrer no s'hi està tan malament, que ja hi està acostumat. Durant el mig any que va estar al centre de deshabituació de l'alcohol, i els mesos següents que ha estat en una habitació que li van buscar els serveis socials, anava net. Ara ja comença a recuperar la pàtina de brutícia d'abans.

Dos dies després passo pel davant del portal on dormia abans d'aquest últim intent, també fallit, de deixar l'alcohol i el carrer. Són poc més de les vuit del vespre, i ja està dormint, damunt d'uns cartrons i embolicat amb una manta. Ha tornat "a la seva normalitat". 

D'altra banda, m'imagino que als veïns d'aquest edifici no els deu haver fet cap gràcia especial, que el Joseph hagi tornat a aparèixer, amb l'agreujant, ara, que veig que s'ha posat a dormir a sota dels timbres per trucar als pisos, de manera que si algú vol trucar ho té més difícil. No sé com se li ha acudit. A veure què passarà, si els veïns se'n cansaran (seria comprensible, sobretot tenint en compte el munt d'anys que ja havia estat al seu portal), i llavors haurà de buscar un altre portal o recer.

Suposo que de mica en mica, o ràpid, el Joseph anirà recuperant el volum de cerveses diari d'abans, i qualsevol dia me'l tornaré a trobar amb la mirada perduda, fent esses pel carrer, ben borratxo. I probablement continuarà la seva degradació, i serà fàcil que algun dia algú el trobo mort, a causa de tot plegat, les cerveses, la mala alimentació, els problemes de salut que arrossega, la falta d'higiene, l'exposició permanent a la intempèrie...

El Joseph al llarg dels anys ha tingut força ajudes, que fins ara ha anat desaprofitant, de manera que si ara està un altre cop al carrer, dormint a un portal i bevent cerveses, ell hi ha contribuït, no és només "una víctima d'aquesta societat insolidària".

Però si un dia al final apareix mort al carrer, sol i borratxo, llavors probablement hi haurà algú, o algunes entitats, que ens recordaran que un altre sense sostre ha mort al carrer, i diran que això no hauria de passar.

I en teoria és veritat, però és més complicat. Perquè si traiem d'aquestes equacions la responsabilitat personal, si només hi ha llàstima, llavors el que tenim és una realitat distorsionada (cosa que no afavoreix ni a qui necessita ajudes, ni als organismes o entitats ajudadors).

--
(1) Las drogas como metáfora tóxica. GOZE Vol. III, nº 9, juny 2000. Recollit també a 'Psicologización, pobreza mental y desorden neoliberal', Irrecuperables, 2022 (al llibre hi ha algunes correccions en relació amb la revista).

16 de maig 2023

Boletes d'homeopatia

La Mercedes m'explica que després d'haver provat infructuosament moltes coses per tal de regular una mica el trastorn de la personalitat que afecta la seva filla, ara han decidit provar també l'homeopatia. Em diu que ja m'explicarà quins són els resultats. 

La veig tan perduda, tan fràgil, amb un patiment tan gran, que no goso fer-li cap comentari sobre el que penso de l'homeopatia. Ni del que podria fer, probablement més efectiu, en relació amb la seva filla. Potser un altre dia (és una mare "d'amor tou", poruga, amb dificultats per posar límits...). 

A més, no puc descartar que, si ella i la filla hi tenen fe, potser la filla en pugui treure algun benefici, de les boletes: les oracions, els remeis màgics i totes aquestes coses equiparables als placebos, de vegades poden funcionar. Però també hi ha l'altra part: i és que de vegades les boletes també empitjoren les situacions, perquè confiant en les boletes, potser mentrestant no es fa el que seria més indicat fer (en el cas de la Mercedes, segurament seria més efectiu incorporar "una mica d'amor dur", a la relació amb la seva filla).

5 de maig 2023

Autonomia personal minvant, psiquiatria creixent

Llegeixo una recopilació d'articles de Guillermo Rendueles, un psiquiatre que va començar a treballar al manicomi d'Oviedo el 1972, en el moment de les reivindicacions, en alguns psiquiàtrics, d'un canvi del model de l'abordatge de la salut mental. (1)

En el llibre Rendueles exposa opinions bastant discrepants de l'ortodòxia psiquiàtrica imperant actualment. Hi ha coses que diu que no les acabo d'entendre, altres que no les comparteixo, i algunes em semblen molt interessants. D'aquestes últimes, si n'haig de destacar una, seria el seu punt de vista sobre la colonització, amb etiquetes psiquiàtriques, de problemes que abans no s'havien considerat problemes de salut mental, sinó propis d'una vida normal, és a dir, d'una vida amb les seves tristeses normals, frustracions, dolors, etc. I que cadascú ha de procurar gestionar de la millor manera possible. I que en canvi, al ser aquests problemes considerats "temes psiquiàtrics", fan que la persona, d'alguna manera, se'n desresponsabilitzi; perquè si és una malaltia, són els metges (en aquest cas els psiquiatres) els que se n'han d'ocupar. Potser el cas més clar d'aquest desplaçament conceptual és el de l'alcoholisme, ara considerat "malaltia", per tal d'erradicar-ne la seva connotació històrica de "vici" o defecte moral. De fet, avui cada vegada és més difícil trobar professionals que no s'hagin adherit per la nova visió com a "malaltia", fins al punt que, si qüestiones poc o molt aquesta perspectiva, en general se't mira malament. Rendueles subratlla que la conversió del vici en malaltia transfereix la responsabilitat de la gestió o resolució del problema als professionals i al seu arsenal terapèutic, alhora que redueix la responsabilitat individual de la persona afectada. El resum, compassiu per una banda, i psiquiàtric per una altra, és aquests: "Està malalt, ho hem d'entendre". Dit d'una altra manera: si jo estic "malalt", i per tant és necessari (o imprescindible), que hi hagi un professional que m'ajudi a superar la malaltia, jo ja no tinc tot el poder, perquè una part d'aquest poder (en el pitjor dels casos tota), la transfereixo al professional. Això és el que exposa Rendueles, segurament de manera més estructurada i clara de la que jo he fet aquí. I a mi em sembla interessant, la seva postura. Fins i tot la seva radicalitat, ja que tenint en compte l'actual "psiquiatrització del problema dels alcohòlics", em sembla molt oportú, com a contrapès, aquesta rotunditat. Després, si de cas, potser es podrà anar arribant a un equilibri, entre els dos extrems, entre les dues rotunditats. Però de moment, tal com ell insisteix, anem construint una societat d'individus cada cop més infantilitzats, desresponsabilitzats i, en definitiva, submisos, acomodats en l'acceptació, com a fets "reals i provats científicament", de cada vegada més patologies avalades pels grans (suposats) experts en salut mental. I des d'aquesta postura, llavors també és habitual no només la petició, sinó fins i tot l'exigència, per tal "que ens curin". Una altra idea transversal dels escrits de Rendueles, complementària de l'anterior, és el creixement d'un narcisisme generalitzat, alimentat per "la cultura del jo", com a contraposició al sentit de pertinència a un grup (i de solidaritat amb els altres individus del grup). És una altra profunda transformació, "dissimulada" pel creixement i el gran poder de les xarxes socials virtuals com a alternativa, generadora de grans solituds envoltades de munts "d'amistats" i acompanyades d'una producció constant i banal de "selfies". Cadascú, cada vegada presumptament "més ell", però en realitat més sol i desvalgut, llavors esdevé més susceptible de ser encaixat gustosament, quan es presenten adversitats vitals, en alguna de les moltes etiquetes psiquiàtriques disponibles i en constant augment. Per exemple, cada vegada més un dol es considera sospitós, patològic, si s'allarga més enllà d'un determinat temps, establert pels "especialistes en dolors", cosa que llavors aconsella que siguin tractats, si cal amb psicofàrmacs; i en lloc de "viure" el dol, de processar-lo, s'estaborneix. Una altra manera d'explicar aquesta situació o embolic seria aquesta. Quan algú té problemes d'addiccions, "si vol fer alguna cosa" té dues grans alternatives. D'una banda, el model de la malaltia, vinculat en general a ingressos de deshabituació (en general molt cars, cosa obvia si són privats, però igualment si són públics, encara que l'usuari no n'assumeixi el cost). I, d'una altra banda, hi ha el model de l'ajuda mutu, sobretot amb el referent dels Alcohòlics Anònims, una alternativa accessible per a tothom, amb l'únic requisit de la voluntat d'arribar a controlar la pulsió (l'acte) de beure. Aquest és de fet el dilema que planteja Rendueles: ajuda mútua o psiquiatrització? I la seva conclusió és aquesta: la societat de consum i d'individus solitaris, narcisistes i insolidaris, cada vegada ens porta més, "perquè acceptem que ens hi porti", cap a la segona opció. Per això diu ell, i jo ho comparteixo, el perillós que és la proliferació i l'ús abusiu d'etiquetes psiquiàtriques, ja que sovint és la forma de validar la desresponsabilització de l'individu davant dels seus problemes vitals. (2) Tal com em sembla que ja he dit, aquesta exposició és una simplificació a partir de dues "exageracions". De les dues, a causa del seu protagonisme minvant, em sembla del tot imprescindible, avui, tenir present "l'exageració Rendueles". Perquè si els Rendueles desapareixen de l'escenari, llavors, sense el seu contrapès, el guió de l'obra fa por. -- (1) 'Psicologización, pobreza mental y desorden neoliberal. Escritos y entrevistas'. Irrecuperables Ediciones, 2022. (2) Rendueles no nega la realitat de les "grans patologies mentals", com ara l'esquizofrènia, sinó que el que qüestiona, entre altres coses, o sobretot, és el sistema classificatori del DSM americà, amb un catàleg en constant augment de suposades malalties, i del qual diu que en absolut és resultat de criteris realment científics (un rigor i demostrabilitat que requereix la medicina), sinó de votacions i majories resultants (que és cosa de la política). Però no m'estenc més sobre aquest tema, perquè és prou complicat, i parlar-ne bé caldria un escrit llarg i molt rumiat.

3 de maig 2023

Preocupació: baixa el consum de vi

Llegeixo a les pàgines d'economia del diari la preocupació del sector productor de vi negre a causa de la davallada del seu consum. Dóna unes xifres anuals que a ells els preocupen, a causa de la seva reducció, val a dir que mínima, i que a mi em maregen, perquè em semblen desorbitades, a causa del volum descomunal de vi que arriba al mercat. Sobretot, si penso que aquest munt de vi hi ha algú que se l'ha de beure. (1)

En aquest cas la notícia parla del vi negre. Altres vegades notícies semblants "des del punt de vista econòmic", poden ser sobre el vi blanc, o els escumosos, o el vi o cava d'aquella o aquella altra comarca concreta... El cas és que hi ha molta gent dedicada a l'elaboració de vi, i això requereix, és obvi, per tal que rutlli el negoci, que alhora hi hagi encara més gent que es vagi bevent tot el vi que es produeix. O totes les cerveses, tots els licors, etc.

Ja ho sabem, no tot consumidor de vi és un addicte, no sé quina és la proporció entre uns i altres. Però m'imagino que la majoria d'aquesta gran quantitat de begudes alcohòliques que arriba al mercat se la beu gent amb diferents graus d'addicció, ja que si no seria impossible, "absorbir" tota la producció. Ha de ser així, perquè un bevedor no alcohòlic potser pot gastar-se bastants diners en ampolles cares o no, però no pot consumir moltes ampolles. Tot alhora no pot ser: les moltes ampolles i la no addicció són incompatibles.

He dit que les notícies sobre les preocupacions dels productors de vi surten a les pàgines d'economia. En canvi, a les pàgines de societat, o de salut, surten les que parlen dels estralls que causa el consum d'alcohol. Sovint, les pàgines d'economia i les de societat estan separades per altres pàgines, siguin les d'esports, de cultura... Com si aquesta separació, aquesta  "distància", justifiqués la manca de relació, entre el problema de l'alcoholisme i la ingent producció de begudes alcohòliques. Sembla que això a ningú no li crida l'atenció: el fet d'estimular per una banda el consum d'alcohol i, alhora, queixar-se de les conseqüències del consum d'alcohol.

Per això ja no ens sobten les llargues rastelleres de prestatges de tots els grans supermercats, destinades a les diferents begudes alcohòliques. D'una banda, amb ampolles o llaunes molt barates, per als borratxos, sense sostre, etc. I, d'una altra banda, les ampolles cares, o caríssimes, per als clients més exigents. Entremig, tots els preus. Per tal que tothom pugui gaudir fàcilment la varietat que prefereixi de "la droga nacional per excel.lència".

Potser dit d'una altra manera: ¿algú s'imagina que als nostres diaris, a les pàgines d'economia, hi sortissin notícies sobre les preocupacions dels cultivadors de marihuana a causa de la reducció de la demanda? ¿O que als supermercats hi hagués també munts de metres de prestatgeries plenes de diferents tipus de marihuanes? És clar, no és així: la marihuana només surt a les pàgines de salut, en relació amb els casos d'abusos i de les persones de més risc. I també a les pàgines sobre fets delictius i delinqüents: per explicar la troballa de plantacions, magatzems, i la posterior destrucció "de la droga decomissada".

Potser algun dia algú hauria d'agafar una avioneta i, des del cel, donar un cop d'ull al territori. Contemplar els milers d'hectàrees dedicades a la vinya. I aleshores preguntar-se: "Anem bé?" O potser ens hem de replantejar alguna cosa? No sé quina, no ho sé, però el que està clar és que entre una llei seca i la publicitat actual, omnipresent, de cerveses i vins, una publicitat del tot normalitzada, sembla que hi hauria d'haver algun possible entremig menys contradictori. Un entremig que, és clar, cal assumir-ho, faria que "els productors d'aquesta droga" es disgustin (igual que també es disgusten els productors i narcotraficants d'altres substàncies, quan els dificulten el seu negoci). 

Amb el tabac s'ha fet (de diferents maneres); tan impossible és pensar en canvis en la mateixa línia pel que fa a l'alcohol?

--
(1) El vas mig buit de vi negre. Pierorgio M. Sandri. La Vanguardia, 22/4/2023

1 de maig 2023

La ruta dels bars

(PSV)

Vaig a veure el Bartomeu. Primer pujo al pis, i llavors ell diu que millor si baixem i anem al bar. Li dic que d'acord. Baixem, anem al bar de la cantonada, jo demano un cafè i ell una mitjana.

M'explica que havia deixat de beure, però que al no beure no tenia cap motiu per sortir de casa. I com que no sortia, no caminava. Que, en canvi, ara, al fer la ruta dels bars, una cervesa aquí i una altra allà, fa petites caminades. 

Aquest abandonament temporal de les cerveses s'han anat repetint diferents vegades. Al llarg "de sempre", perquè mai no ha fet cap treball seriós de deshabituació. Des que el conec, i potser fa ja quaranta-cinc anys, sempre l'he vist, en aquest sentit, igual.

Al cap d'una estona em pregunta si vull alguna altra cosa, i li dic que no. Llavors ell demana una segona mitjana, perquè la primera ja se l'ha acabat. Diu que el metge li ha dit que hauria de deixar de beure, perquè ja té el fetge tocat, i es veu que el cor també. Però afegeix que a ell, amb l'edat que té, tant li fa morir-se. Que no passa res, si qualsevol dia es mor.

Fins ara no li he fet cap comentari sobre les seves cerveses. Sobre les d'avui, i les de cada dia, i les de tota la vida. I quan ell em diu això de morir-se, només li dic: que morir-se no és cap problema, però la malaltia, i l'eventual sofriment, sí. Li ho dic així, telegràfic, només de passada, perquè no em vull fer pesat. A més, sé que ell no passa una etapa fàcil, des que va morir la seva parella, amb la qual estaven molt units, des de feia potser cinquanta anys.

També és veritat, tal com he dit, que la seva relació amb les cerveses no és nova: quan la seva parella vivia ell també bevia, de vegades molt, fins al punt d'arribar de vegades a casa completament borratxo. Ella també bevia, de vegades també de manera abusiva. Però a banda d'això, s'estimaven molt, i ara ell la troba molt a faltar.

Quan s'acaba de beure la segona cervesa em pregunta si vull caminar una mica, i li dic que sí. Llavors ell va al lavabo, a fer un riu. Després, resulta que la passejada és només d'uns dos-cents metres, fins al següent bar. Demana una altra mitjana, de manera que en total, amb les dues prèvies, ja és un litre. 

Aquesta vegada jo ja no sec amb ell, li dic que me'n vaig, que vull aprofitar per fer una altra cosa al barri. És veritat, però també ho és que, amb tantes cerveses, ja em fa mandra, seguir amb ell; no vull acabar fent-li cap comentari sobre les seves cerveses, i tampoc tinc ganes de seguir compartint aquesta dinàmica. Per avui ja n'hi ha prou.

Des que va morir la seva parella, fa potser mig any, no l'havia vist. Ho tenia pendent. Suposo que més endavant tornaré a quedar amb ell. Perquè a banda de les cerveses, i d'uns monòlegs seus que s'acaben fent una mica pesats, entremig, de tant en tant, també va apareixent "ell", amb la seva solitud, la seva tristesa, i això sí que m'arriba. 

8 de febr. 2023

La lobotomia de la Rosemary

"La independència d'un fill és un risc massa gran per a l'equilibri precari d'alguns pares." Joanne Greenberg (1)

La Rosemary el 1937, quan tenia dinou anys

És una història molt coneguda, la de la Rosemary Kennedy, però m'hi referiré perquè considero que és un cas que, avui, segueix sent interessant. 

Al pare de la la Rosemary, Joseph Patrick Kennedy, l'intranquil.litzava com era la seva filla. Pensava que podia perjudicar les carreres polítiques dels altres membres de la família, a causa d'alguns comportaments de la Rosemary, de vegades poc convencionals segons els criteris socials vigents (i, sobretot, amb la por que un dia pogués quedar embarassada sense estar casada i fos un escàndol públic). I va decidir que aquesta filla s'havia "d'arreglar".

La va fer lobotomitzar, i el resultat de la lobotomia va ser un desastre, per a la Rosemary. L'objectiu de la lobotomia no era desgraciar-la, sinó només tornar-la "una persona normal". Perquè això és el que prometia llavors Walter Freeman, el promotor d'aquestes mutilacions cerebrals, que llavors Freeman practicava en sèrie per tot el país. 

Allò que va ser un desastre brutal per a la filla, alhora també va ser, podria dir-se així, un èxit per al pare, perquè a partir de llavors ja no va caldre patir, pels comportaments eventualment poc convencionals de la Rosemary: després de la lobotomia, la Rosemary, fora de circulació definitivament, ja no representava cap risc per al bon nom d'aquella família tan cristiana i exemplar, ni per a les aspiracions polítiques del seus germans.

He dit al principi que és un cas que avui segueix sent interessant perquè actuacions d'aquest tipus, amb el propòsit de "desactivar algú perquè no molesti", segueixen sent, moltes vegades, la motivació inconscient, o més o menys conscient, d'alguns familiars de persones amb problemes mentals. No és només una cosa del passat. 

Encara que "intervencions" com la que va patir la Rosemary ja no es facin, el principi de "tractar una persona per tal d'evitar que molesti", no ha desaparegut. Es fa amb l'argument que, com que a aquella persona li correspon algun tipus d'etiqueta de malaltia mental, això justifica un determinat tractament, de vegades molt invalidant. Insisteixo: de diferents maneres, en general més subtils, aquest criteri d'abordatge actualment encara és més habitual del que es pugui pensar.

Una altra cosa que mereix ser ressaltada de la biografia de la Rosemary és aquesta: després de la lobotomia als 23 anys, llavors, quan ja no representa cap perill per a les expectatives de promoció pública dels altres membres de la família, com que "la vida és sagrada" (els Kennedy són molt catòlics), se li dediquen totes les atencions, per tal que segueixi vivint (el "com"  és secundari). I d'aquesta manera, feta una ruïna (cal afegir-hi el vessament cerebral de 1961), arriba als 86 anys "de no vida"... 

Com que de vegades una cita aliena val més que mil paraules pròpies, adjunto a continuació alguns fragments d'una notícia recent sobre el cas de la Rosmary (les negretes són meves).

--

Rosemary, la Kennedy borrada

Begoña Corzo. La Vanguardia, 21/1/2023

Durante décadas, Rosemary Kennedy, hermana del presidente John Fitzgerald, fue borrada de su propia familia. Presentada a la élite británica en los años treinta y considerada por la prensa bella y encantadora, la hija mayor del influyente clan irlandés murió en vida a los 23 años, tras la decisión paterna de someterla a una intervención médica “pionera”.

(...)

Joseph Patrick Kennedy (...) se había casado con Rose Elizabeth Fitzgerald (...) Rosemary, la tercera hija y la mayor de las chicas, nació el viernes 13 de septiembre de 1918 en Brookline (Massachusetts). La ciudad estaba afectada por la epidemia de gripe que mató a entre 20 y 50 millones de personas en todo el mundo. El médico que debía atender el parto se retrasó con otros pacientes, así que la partera pidió a Rose que apretara las piernas hasta que llegara el médico, aunque la cabeza del bebé ya estaba emergiendo. Según un relato de Luella Hennessey-Donovan, niñera de los Kennedy, la madre de Rosemary siguió las instrucciones durante dos agónicas horas. La niña sufrió una falta de oxígeno en el parto.

“Era más lenta para gatear, caminar y hablar que sus hermanos, y experimentó dificultades de aprendizaje cuando llegó a la edad escolar”, dice su perfil en el sitio web de la Biblioteca Presidencial JFK. “Pese a su aparente discapacidad intelectual, Rosemary participaba en la mayoría de las actividades familiares”, se añade. Incluso llevó un diario privado donde describió a las personas que conoció, los bailes y conciertos a los que fue y una visita a la Casa Blanca de Roosevelt. La familia se mudó a Londres cuando su padre fue nombrado embajador en el Reino Unido en 1938. Allí, Rosemary debutó en sociedad.

Cuando cumplió 23 años se acabó la vida social y el glamur. El patriarca de los Kennedy fue persuadido de que una lobotomía calmaría a su hija y evitaría los descontrolados episodios de irritabilidad de la joven. El procedimiento quirúrgico, que consistía en cortar la conexión entre el lóbulo frontal y otras partes del cerebro, era popular en las décadas de 1940 y 1950 entre médicos estadounidenses y británicos que buscaban una cura para pacientes con condiciones de salud mental consideradas socialmente inaceptables.

La lobotomía fue un desastre absoluto. Dejó a Rosemary con las capacidades de una niña de dos años. Nunca más pudo cuidar de sí misma.

En el libro de Barbara Gibson y Ted Schwarz sobre la matriarca de la familia, Rose Kennedy and her family, explican: “Joe tenía dos preocupaciones principales sobre Rosemary. Pensó que su sexualidad era demasiado intensa y no estaba templada por las restricciones morales a las que se habían adherido las otras hijas”. Se cree que le destruyó el cerebro antes de arriesgarse a un embarazo indeseado que les hubiera complicado a todos la vida.

La joven ingresó en un hospital psiquiátrico privado y en 1949 fue enviada a la escuela para niños con discapacidades graves St. Coletta en Jefferson (Wisconsin). Allí pasó el resto de su vida bajo el cuidado de monjas católicas. Joseph Kennedy no la visitó jamás y la madre tardó 20 años en hacerlo. A los hermanos les mantuvieron en la inopia. A la menor, Jean, le dijeron que se había mudado al Medio Oeste para ser maestra. El más pequeño, Ted, con nueve años, temía que “era mejor que hiciera lo que papá quería, o me pasaría lo mismo”.

En 1961, después de que John Fitzgerald fuera elegido presidente y Rosemary sufriera un derrame cerebral, la familia explicó su ausencia, aunque la lobotomía no se hizo pública hasta 1987.

(...)

Rosemary Kennedy murió el 7 de enero del 2005, a los 86 años.

--
(1) 'I never promised you a rose garden', 1964. Citat per Robert Kolker a 'Els nois de Hidden Valley Road', Edicions del Periscopi, 2022 (p. 75).