3 de gen. 2019

El Ramon i el gas

El Ramon li ha preguntat al seu pare si respirant gas, en una habitació tancada, una persona es pot morir. Si és com adormir-se, que et mors fàcil i sense adonar-te'n, o si costa, perquè sents malestars, que tens dificultats per respirar, i t'has d'esforçar per no sortir de l'habitació.

El pare del Ramon li ha contestat que no ho sap, que no coneix tants detalls, però que si una persona es vol morir i tria aquesta manera de fer-ho, no està bé. Perquè a més de morir-se (si és que es mor, potser només aconsegueix, a causa de la intoxicació, acumular unes seqüeles que encara li compliquen més la vida) pot ser que també mati unes quantes persones més.

Que això és el que ha passat alguna vegada, que algú ha obert l'aixeta del gas per matar-se, o que li ha quedat oberta sense adonar-se'n, i que després, de manera no intencionada, a causa per exemple d'una petita guspira d'un interruptor o qualsevol altra cosa, el gas acumulat ha explotat. I a més de la persona que es volia matar (o que s'havia despistat) moren uns quants veïns, a causa de l'ona expansiva o de l'ensorrament de la casa.

El pare del Ramon no li diu: "Per què m'ho preguntes? Estàs pensant en suïcidar-te?" De moment li sembla que és millor no fer-ho, que és millor aprofitar la finestra que ha obert el Ramon per fer-li el comentari que li ha fet sobre els "danys a tercers". Coneix el seu fill i sap que és un argument important.

En un altre moment potser vindrà a tomb parlar més directament del tema, però cal esperar aquest altre moment. De fet, que de vegades el Ramon pensa en el suïcidi no és cap secret, ve de lluny.