21 d’abr. 2024

El pirata

El Joseph, després d'haver desaprofitat una altra oportunitat per deixar de viure al carrer, hi torna a dormir. Els serveis socials li havien buscat una habitació, però hi va durar poc: un dia, begut, va muntar un gran escàndol, va pegar un company del pis i el van fer fora.

Quan ja feia unes setmanes que tornava a estar al carrer se li va infectar un ull. Al cap d'uns dies, com que l'ull anava empitjorant, va anar al metge. Li van donar unes gotes, unes ampolletes de sèrum fisiològic i unes gases, i li van remarcar que era molt important que mantingués l'ull ben net, per afavorir el control de la infecció.

Al carrer, amb les mans no gaire netes, dormint a terra, no és fàcil gestionar bé un ull infectat que requereix, a més de les gotes del tractament, molta neteja. I l'ull, en lloc d'anar-li millorant, li va anar empitjorant. De vegades el veies, amb una gasa a sobre la motxilla, ja feta servir, de tonalitats sospitoses, amb la qual de tant en tant s'anava fregant l'ull malalt... de manera que, en lloc de reduir la infecció de l'ull, hi anava afegint microbis.

Un dia va desaparèixer. De dia no estava al lloc on acostumava a captar, al costat d'una entitat bancària, i de nit tampoc era a sota del ràfec ample d'un edifici, amb algun cartró i un sac de dormir, on durant aquella etapa dormia habitualment.

Al cap de dues o tres setmanes, quan va tornar a parèixer duia un pegat negre de pirata a l'ull, subjectat amb una goma. Si s'aixecava el pegat, l'ull tenia molt mala pinta. No hi veia gens, i era irreversible: hi havia perdut tota la visió. Es veu que havia estat ingressat durant aquelles setmanes, però no li havien pogut salvar l'ull.

Es queixava de la pèrdua de l'ull, però alhora estava content perquè es veu que, la treballadora social, mentrestant havia fet gestions perquè, quan li donessin l'altra, pogués dormir a una habitació. I també li havia buscat un lloc per anar a menjar.

No és fàcil, entendre el que explica el Joseph, perquè parla molt malament el castellà (és hongarès), i a més, segurament, té alguna mena de discapacitat mental.

Durarà aquesta nova etapa a cobert, dormint en un llit? Ja es veurà. De moment, les estones que capta sempre té al costat una llauna de cervesa, i això, tenint en compte el seu currículum, no és cap bon averany.